Kırkayak; uzun segmentlerin ardı ardına oluşumuyla yaklaşık yüz elli çift ayağa sahip olan, otçul ve yürüyen haşereler sınıfında yer alır.
Zehirsizdir, halk arasında zehirli diye bilinmesinin sebebi ise, çıyanla olan benzerliklerinden dolayı sıkça bir birleri ile karıştırılmasındandır.
Kırkayak ile çıyan arasındaki farklılıklar şunlardır:
Kırkayak:
*Otçul, tüylü, bir segmentte (yani her bir vücut bölmesinde) 2 çift ayak vardır, ayaksayıları çıyanın ayak sayısının on katıdır.
*İnsanları ısırmaz, sadece yaprak ve bitki köklerinden beslenirler.
*Vücut yapıları oval bir haldedir.
*Bahçe ve toprağın olduğu her yerde olabilirler.
*Çıyana göre daha yavaş hareket ederler.
ÇIYAN:
*Zehirli, ayak sayıları 4 ile 19 çift arasındadır.
*Hem etobur hem de otodur olabilirler.
*Genellikle geceleri avlanır ve kırkayaktan hızlı yürürler.
*Nemli ve karanlık alanlarda yaşamayı tercih ederler.
*Koyu renkli olanlar(kahve ve siyah) zehri en çok barındıran tiplerdir.
Kırkayak; yumurtlama ile ürerler.
Anne yumurtaları uygun bir alanda toprağa gömer ve kısa bir süre içerisinde çıkan yavrular iki hafta içerisinde erişkin birer kırkayak haline gelirler. Bahçe, saksı bitkileri, tarım DEZENFEKSİYONi gibi botanik olan her alanda, yaprak ve ağaç gövdelerini sararak büyük tahribatlara yol açarlar.
Evlerde ise havalandırılmak üzere balkonlara bırakılan çiçek ve diğer bitkilerin gövdelerine sarılarak evimize kadar yol alabilirler. Bu durumda hızlı üreyen bir tırtıl türü olan bu haşereleri kısa sürede evinizin her yerinde görebilirsiniz.
Kendiniz alternatif çözüm üretmeye kalkıştığınızda kesin sonuca ulaşamayacağınız gibi birçok kazalara sebebiyet de verebilirsiniz.
Çevrenizde kulaktan dolma bilgiler ile bilmediğiniz ilaçları uygulamayınız lütfen.
En kolay çözüm sağlık bakanlığı izin ve sertifika sahibi olan bir şirket ile irtibata geçerek yardım almaktır. Gelecek uzman personel uygun insektisit kullanarak sorunu ortadan kaldıracaktır. İlaçlama için herhangi bir ön hazırlık; evi toparlama, halıları kaldırma, dolapları ileri alma gibi bir derdiniz olmayacağı gibi, ilaçlama sonrasında hiçbir temizlik yapmayacaksınız.
Kokusuz ve renksiz bir ilaçlama uygulaması sonucu hizmet tamamlanacaktır.